OKUL MÜDÜRÜMÜZ MEHMET ALTAY'IN KALEMİNDEN

OKUL MÜDÜRÜMÜZ MEHMET ALTAY'IN KALEMİNDEN "EĞİTİM PAYDAŞLARI VE SÜREKLİLİĞİ" KONULU YAZISI KALEMYÂR DERGİSİ ŞUBAT 2024 SAYISINDA YAYINDA

OKUL MÜDÜRÜMÜZ MEHMET ALTAY'IN KALEME ALDIĞI "EĞİTİM PAYDAŞLARI VE SÜREKLİLİĞİ" KONULU YAZISI BATMAN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN HAZIRLAYIP YAYINLADIĞI KALEMYÂR DERGİSİNİN ŞUBAT 2024 SAYISINDA OKUYUCU İLE BULUŞTU.

20.02.2024 57

20-02-2024

 

 

EĞİTİMİN PAYDAŞLARI VE SÜREKLİLİĞİ

 

            Eğitim geniş, uzun ve bitmeyen bir yolculuğa benzer. Eğitim denildiğinde herkesin aklına okul ve içindeki sınıflar, sıralar, masalar gelir genelde ama aslında eğitim sadece okulla başlamaz ve okulla da bitmez. Eğitim sadece öğretmen eliyle tamamlanacak bir süreç değildir. Öğretmenin yanında ailenin, çevrenin ve devletin eğitim politikasını da içine alan bir mekanizmadır. Bu mekanizmalarda birinin içlerinde eksiklik olduğunda eğitimde de aksaklıklar oluşmaya başlayacaktır.

 

Çocuğun ilk eğitimi ailede başlar, yani ilk öğretmenleri aslında anne ve babalarıdır. Eğitim çocuğun  dünyaya gözünü açmasıyla, anne ve babasının ona öğrettikleri ve anne babasını taklit etmekle başlar. Aile bireylerini rol model olarak   alır. Daha sonra çevresinde; çocukla birebir  iletişim de olan insanların davranışlarıyla devam eder. İyi bir bebeklik dönemi (0-3 yaş) geçiren çocuklar ileri ki eğitim hayatında daha başarılı olacaktır. Bu yüzden eğitimde anne ve baba rolü çok büyüktür. Daha sonra da bu rol okul hayatında devam etmektedir.

 

Çocuğumuz ilk eğitim hayatına başladığında velilerde iyi bir öğretmen bulabilir miyim telaşı başlar. Bu yanlış algıdan tüm velilerin dönmesi lazım. Evet idealist, kendini eğitime veren bir öğretmen bulmak ne kadar önemliyse, iyi bir anne baba (veli) olmak çocuğumuzun eğitiminde önemli bir faktördür. Aslında velilerimiz işin öğretmende bittiğini sanmaktadırlar. Kendilerini de aslında eğitimin bir paydaşı olduklarını unutmaktadırlar. Bazen  iyi bir öğretmen arayışına gireceklerine, iyi bir veli olup çocukları ile ilgilenseler eğitimde başarı kendi kendine gelecektir zaten. Eğitimde olmazsa olmazı değerli velilerimizdir.

 

Eğitim hayatı üniversiteden sonra herhangi bir mesleğe başladığımızda bitmemesi lazım. Aslında eğitim süreklidir, doğumla başlar ve ölümle biter. Bundan dolayıdır ki insanların kendini sürekli yenilemesi gerekir. Bunun içinde eğitim hayatından sonra gelişen ve değişen dünyaya ayak uydurabilmesi için bireylerin bol bol kitap okuması lazım. Bu da eğitimin sürekli olduğunun göstergesidir. Bireylerin kendilerini geliştirmesi gerekmektedir.

 

Ülkemizin eğitim politikası da eğitimde önemli bir yer tutmaktadır. Eğitimin ülkenin her yerine eşit bir şekilde verilmesi hususunda bakanlığımız da elinden geleni yapmaktadır. Ayrıca eğitim politikası hükümet ya da parti politikalarından çıkıp da devlet politikası haline gelmesi gerekmektedir. Bu şekilde olursa inanıyorum ki ülke olarak dünyada birçok başarı elde edeceğiz.

 

Son olarak şunları ifade etmek istiyorum. Eğitim sadece öğretmenle başlamayıp ve öğretmenle  ile bitmeyen bir yoldur. Tüm paydaşlarla başlar ve bireyle devam eden, süreklilik arz eden, ölüme kadar giden bir yoldur.

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Mehmet ALTAY

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Karatay İlkokulu Müdürü